Lakko-oikeudella on perustuslain suoja. Sen puolesta JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine on valmis nousemaan barrikadille. Sen hän tekikin tänään (9.6.) Säätytalon edustalla Helsingissä.
Viistoista astetta lämpöä, tuuli pohjoisesta kuusi metriä sekunnissa. Yllä prinsessamekko, mustat sukkahousut, seitsemän sentin korot ja lakkoliivi.
– Ei mulle kylmä tule. Lakko-oikeus on sen verran tärkeä puolustettava, vakuuttaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ja aikoo päivystää Snellmaninkadun jalkakäytävällä ainakin tunnin, ellei pidempäänkin.
Ohi kulkee kokoomuksen kansanedustaja Heikki Autto ja nostaa käden tervehdykseen. Niemi-Laine pyytää Auttoa yhteiskuvaan, mutta tällä on kiire raput ylös Säätytaloon.
Lakkoon vasta viime tingassa
Säätytalossa, Suomen Pankkia vastapäätä, neuvotellaan parhaillaan Suomen seuraavaa hallitusohjelmaa. Neuvotteluista kantautuneet huhut ovat tuoneet JHL:n puheenjohtajan kylttien kera Säätytalon eteen.
Lakko-oikeus on perusoikeus! lukee yhdessä Niemi-Laineen kyltissä.
– Nyt perustuslakiin ja kansainvälisiin sopimuksiin perustuva oikeus on vakavasti uhattuna, hän sanoo ja viittaa elinkeinoelämän vaatimuksiin rajoittaa työntekijöiden lakko-oikeutta.
Niemi-Laine vakuuttaa, että ay-liike ei ryhdy lakkoon kevein perustein, vaan vasta viime tingassa.
– Heikommalla neuvotteluosapuolella on oltava oikeus lakkoon.
– Työntekijöillä, eli työehtoneuvottelujen heikommalla osapuolella, on oltava oikeus lakkoon.
Niemi-Laine hyväksyy myös tuki- ja poliittiset lakot, kun syy on perusteltu.
– Palvelujen ulkoistaminen ja siitä aiheutuva työn halpuuttaminen on pätevä syy työtaistelulle.
Lue lisää: Laiton vai laillinen? 5 tärkeää asiaa lakko-oikeudesta
Pikkutyttönä äidin käsipuolessa
SAK:n kyselytutkimuksen mukaan työtaisteluilla on kansalaisten vankka tuki. Myös EVAn tuoreessa kyselyssä 62 prosenttia vastaajista piti lakko-oikeutta perusoikeutena, jota ei saa rajoittaa missään oloissa.
Niemi-Laine torjuu myös vaatimukset, joiden mukaan laittomiksi tuomituista työtaisteluista tulisi langettaa kovemmat lakkosakot.
– Nykyinen taso on riittävä. Työtaisteluista aiheutuvat laskennalliset kustannukset on vaikea todentaa. Sitä paitsi Suomessa ei lakkoilla yhtenään eikä pitkiä aikoja. Kyse on usein muutamasta päivästä.
Oletko koskaan itse ollut lakossa?
– En aikuisena, mutta muistan riippuneeni äidin käsipuolessa, kun hän haki lakkoavustusta Riihimäen työväentalolta. Kyse oli Elintarviketyöläisten työtaistelusta.
Minkä asian puolesta olisit valmis lakkoilemaan?
– Sortoa ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan ja ihmisoikeuksien puolesta. Ja silloin, kun palkalla ei tule toimeen, koska sekin on perusoikeus.
Niemi-Laine lähettää lämpimän tsemppiviestin työnantajamallilla palkatuille henkilökohtaisille avustajille, jotka ovat parhaillaan lakossa – ensimmäistä kertaa ammattikunnan historiassa.
Poliisi puuttuu asiaan
Kun kuvaaja ja toimittaja ovat poistuneet Säätytalolta, jää Niemi-Laine passiin kylttejä heilutellen.
Kymmenen minuutin kuluttua puhelin soi. Päivi Niemi-Laine soittaa.
– Poliisi tuli paikalle ja vaati minua siirtymään kadun toiselle puolelle kylttien kera. Muodostan kuulemma turvallisuusuhan, vaikka olin yksin jalkakäytävällä ja suoja-aidan ulkopuolella, hän puuskahtaa.
Mikä perusoikeus on seuraavaksi uhattuna, mielenosoituksetko?